Ukrajinský minister energetiky by mal prísť rokovať na Slovensko

10.04.2014 Celý región

Kyjev/Bratislava 10. apríla (TASR) - Dodávky plynu zo západnej Európy na Ukrajinu cez slovenské územie tvorili podstatnú časť dnešného rokovania šéfa slovenskej diplomacie Miroslava Lajčáka s ukrajinským premiérom Arsenijom Jaceňukom a ministrom energetiky Jurijom Prodanom.

Lajčák v Kyjeve potvrdil stanovisko slovenskej vlády, ktorá podporuje vybudovanie reverzného chodu. Trvá však na transparentných a konštruktívnych rokovaniach s Ukrajinou. Rovnako musí byť toto riešenie v súlade s európskou legislatívou a medzinárodnými záväzkami SR.

Ako TASR informoval tlačový odbor ministerstva zahraničných vecí, Lajčák pozval Prodana na pracovné rokovania na Slovensko. Dohodlo sa, že jeho návšteva sa spolu s expertmi a prepravcami uskutoční na budúci týždeň. Slovenská strana na ne pozve aj predstaviteľov Európskej komisie.

Ministra dnes prijal aj úradujúci prezident a predseda parlamentu Oleksandr Turčynov. Lajčák na rokovaniach vyslovil nádej, že napätie v krajine bude postupne klesať a Kyjev nájde spoločne s Moskvou za súčinnosti EÚ a USA politické riešenie.
 

Vyberte región